Kırmıtlı’nın Çapkınları Belgeseli

Yaban hayatı ve doğa belgeselleri üretmek için kurulmuş bir yapım firması olarak bir süredir yeni konular üzerinde çalışıyoruz. Amacımız Türkiye’de bağımsız yapım olarak kaliteli doğa belgesellerinin yapılabileceğini gösterebilmek.

Bu proje Osmaniye’nin Kırmıtlı Beldesi’nde, Ceyhan Nehri’nin havzasında bulunan yerel yöneticilerin öncülüğünde korumaya çalışılan küçük bir doğal alanı ve alanda yaşayan yaban hayvanlarını, kuşları, özellikle de yerli, İzmir ve alaca yalıçapkınlarını bir arada ele alan 50 dakikalık bir belgesel film çalışmasını kapsamaktadır.

Osmaniye iline bağlı Kırmıtlı’da, Ceyhan Nehri’nin kenarındaki küçük bir alanda üç yalıçapkını türü (yalıçapkını, İzmir, Alaca) bir arada yaşıyor. Eski Belediye Başkanı Ali Murtaza Doğan’ın doğa korumacılığı ve kuş gözlemciliği merakı ile başlayan süreç birkaç yıl sonra bu alanın korunması için yasal bir statüye dönüştürülmesi çabasıyla sonuçlanmıştır. Kırmıtlı deneyimi yerel inisiyatifin Türkiye’de gerçekleştirdiği öncü koruma girişimlerden biridir ve ‘simge’ olabilecek niteliktedir. Kırmıtlı’nın Çapkınları adlı belgeselimiz yalıçapkınlarının yaşamlarının yanı sıra bu alanın korunma çalışmasının da öyküsünü içermektedir.

Deneme çekimleri 2008’de başlayan belgeselin çekimleri 2009 yılın sonunda tamamlanmıştır. Belgesel öz kaynakların yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema ve Telif Hakları Genel Müdürlüğü’nün sağladığı maddi destek ile yürütülmüştür.

Yaklaşık 60 günlük arazi çalışması ile yaklaşık 6 bin dakikalık görüntü elde edildi.

Bu yapım Türkiye’de doğa belgeselciliğinde bağımsız yapım olarak gerçekleştirilen en önemli belgeseldir. Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nden Dr. Utku Perktaş danışman olarak projede görev aldı. Çekimler sürerken bir yandan bilimsel kaynakları derleyip belgeselin metni oluşturuldu. Yalıçapkınlarının çok yakın plan çekimlerini, temel davranışları, yaşam alanlarının çekimlerini gerçekleştirdik.

Bu alanda doğmuş dünyaca ünlü yazar Yaşar Kemal ile bu yörenin geçmişi hakkında bir röportaj gerçekleştirildi. Ayrıca yazarın İnce Memed adlı ünlü romanından doğa betimlemelerini içeren bazı kısa alıntılar yapılarak belgeselin içinde yer verildi.

Türkiye’deki sulak alanları korunması açısından önemli olan bu bölgenin tanıtılmasını sağlamak, doğal alanların korunması yönünde toplumsal farkındalık ve bilinç yaratılmasına somut katkı sağlamak amaçlanmaktadır. Belgeselin yerel ve bölgesel kanallarda yayımlanmasıyla birlikte, yörede yaşayan türlerin ve yaşam alanlarının korunması yönünde somut politikaların oluşturulmasına katkı sağlaması, kamu kurumları ve sivil toplum örgütleri arasında iletişimin sağlanması, yalıçapkını gibi ender türlerin korunmasında yöre halkında bilinç ve duyarlılık yaratılması öncelikle olarak amaçlanmaktadır. Ortaya çıkan görsel malzeme ile akademik çalışmalara dolaylı destek olunması da amaçlar arasındadır.

Özelde Kırmıtlı halkı, genelde de bölge insanı, her yaş grubu projenin ana hedef kitlesini oluşturmaktadır. Doğaseverler, kuş gözlemcileri, doğa korumacılar, çevre alanında çalışan sivil toplum örgütleri, kamu kurumları, yerel yönetimler, doğa fotoğrafçıları, doğa turizmciler, akademisyenler vb. gruplar hedef kitle arasında öngörülmektedir.

Kırmıtlı’nın Çapkınları Belgesel Jenerik Listesi

Yönetmen
Nurten Şalıkara

Yapımcı
Cavit Bilen

Yönetmen Yardımcısı
Muhammed Ali Baran

Kurgu
Nejat Coşkun
Nurten Şalıkara
Sibel Tekin

Danışman
Dr. Utku Perktaş

Animasyon-Grafik Tasarım
Özgür Can Alkan

Metin Yazarı
Nurten Şalıkara

Teknik Metin
Dr. Utku Perktaş

Seslendiren
Mazlum Kiper

Müzik
Emre Kesim
Gitar
Kazım Çokoğullu

Kamera
Cem Çağlayan
Koray Özyörük
Muhammed Ali Baran
Nurten Şalıkara
Şafak Türkel

Ek Çekim
Orhan Toraman

İnce Memed Canlandırma
İnce Memed – Arif Evlice
At – Turahan

Fotoğraflar
Ali Murtaza Doğan
Taner Avşar

Muhasebe
Aykut Safkan

Ofis Görevlisi
Yalçın Beşikci

Teşekkürler
Abdurrahman Baysu
Afif Ataman
Ali Murtaza Doğan
Arif Evlice
Aslı Berke
Aysude ve Nadir Özkan
Ayşe Balaban
Coşku Türkel
Hasan Dikici
Haşim Altınözlü
Hüseyin Karslı
İrfan Aktan
Jose Tavares
Kerem Evci
Kürşat Akın
Lale Aktay
Mehmet Gürbüz
Melih Özbek
Mine Güney
Mustafa Akıncıoğlu
Münire Doğan
Ömer Aya
Özlem Akoğlu
Pınar Günal
Pınar Okan
Prof. Dr. Ahmet Kılıç
Saim Örmen
Sibel Tekin
Süleyman Çetin
Taner Avşar
Türker Yılmaz
Yaşar Kemal
Yavuz Tercan
Zafer Tekin
Zeynep Doğan

Çevre ve Orman Bakanlığı’nın
Katkılarıyla Yapılmıştır.

Kültür ve Turizm Bakanlığı
Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü’nün
katkılarıyla yaptırılmıştır.

Dev Belgesel © 2010